Mανόλης Πρατικάκης - Εκλογή από το έργο του

Mανόλης Πρατικάκης - Εκλογή από το έργο του

-10%12,60 € το καθένα
+
  • Περιγραφή
  • Χαρακτηριστικά
  • Σχόλια
  • Εισαγωγή σχολίου

Μία ευρεία επιλογή από το ποιητικό έργο του βραβευμένου Μανόλη Πρατικάκη, ο οποίος έχοντας διανύσει πορεία τεσσάρων δεκαετιών στον ποιητικό στίβο, από τη συλλογή Ποίηση 1971-74 (1974) μέχρι το σύνθεμα Κιβωτός (2012), αποτελεί έναν από τους πιο καταξιωμένους σύγχρονους Έλληνες ποιητές.

«Το ανά χείρας βιβλίο είναι η δραστικότερη, σε σύγκριση με το παρελθόν, αυτοανθολόγηση-αναδημιουργία της ποίησης του Πρατικάκη, ως έργου εν προόδω που διυλίζεται και εκλεπτύνεται ολοένα περισσότερο, για να προσφερθούν στον αναγνώστη οι καλύτερες στιγμές του και η καθαρή ουσία του. Η γνώμη μου, πάντως, είναι ότι αυτό το βιβλίο θα παρακινήσει τους νέους αναγνώστες της ποίησής του να αναζητήσουν τα εδώ σβησμένα ίχνη του ευρύτερου έργου του. Γιατί, παρά τις επιφανειακές αλλαγές της στα θέματα, τις μορφές και τους εκφραστικούς τρόπους, η ποίηση του Πρατικάκη κατά βάθος συνέχεται και τροφοδοτείται στο σύνολό της από τον ενοποιητικό άξονα του στοχαστικού λυρισμού. Επίσης, στην πορεία της μέσα στον χρόνο ως στοιχείο συνοχής της λειτούργησε η ροπή της προς μια μεγαλειώδη και ουτοπική θεώρηση του κόσμου, ανάλογη της λειτουργίας του Πρατικάκη ως ποιητή-οδηγού. Αυτή η κοσμοθεωρία διεκδικεί το δικαίωμα να γράφεται σε μια ποίηση-ύμνο στην αέναη παρουσία του ανθρώπου, στη γήινη αίγλη του, στην αμετάθετη λειτουργία του ως στοιχείου της φύσης στις κορυφαίες στιγμές της ζωής του, όταν αναμετριέται με τον έρωτα, τον θάνατο, την αρρώστια, την τρέλα. Ένα διακριτικό γνώρισμα του Πρατικάκη, σε σύγκριση με τους άλλους σύγχρονους Έλληνες ποιητές, είναι ότι τα 11 από τα 17 ποιητικά βιβλία του είναι συνθετικά έργα μεγάλης πνοής, που δείχνουν το εύρος των συλλήψεών του, τη γερή αρματωσιά και τη συνθετική ικανότητα ενός διαρκώς ανανεούμενου και εμπνευσμένου τεχνίτη», όπως σημειώνει στον πρόλογό του ο Ευριπίδης Γαραντούδης, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

manolis-pratikakis

Ο ΜΑΝΟΛΗΣ ΠΡΑΤΙΚΑΚΗΣ γεννήθηκε στο Μύρτος, χωριό του Λιβυκού Πελάγους. Είναι ψυχίατρος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και διετέλεσε επί σειρά ετών διευθυντής της ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.
Εμφανίστηκε στα γράμματα, κάνοντας την πρώτη του δημοσίευση το 1971. Έχει γράψει δεκαεπτά ποιητικές συλλογές, δύο βιβλία με διηγήματα και νουβέλες, δύο σενάρια για μεγάλου μήκους ταινίες, κριτικές μελέτες και τραγούδια. Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Έργα του έχουν μεταφραστεί στις κυριότερες ευρωπαϊκές γλώσσες –και όχι μόνο–, επίσης περιλαμβάνονται σε διεθνείς και ελληνικές ανθολογίες.

Ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος έχει δημιουργήσει δύο έργα πάνω στην ποίησή του, τον Αθέατο Σφυγμό (σε cd), βασισμένο στη «Λιβιδώ», και το συμφωνικό έργο Η Συμφωνία της Ίασης, βασισμένο σε δύο βιβλία του, που ανέβηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ποιήματά του έχουν μελοποιήσει οι συνθέτες Κώστας Στεφάνου, Χαρά Παλαιολόγου και Παύλος Δασκαλάκης. Έχουν δημοσιευτεί επτά αφιερώματα για το έργο του σε ξεχωριστούς τόμους και περιοδικά.

Το 1999 εκπροσώπησε την Ελλάδα για το Ευρωπαϊκό Αριστείο Λογοτεχνίας με το βιβλίο του «Η Κοίμηση και η Ανάσταση των σωμάτων του Δομήνικου». Το 2003 απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για το έργο του «Το Νερό». Το 2012 τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου του. Η Παγκρήτιος Ένωση Επιστημόνων τον βράβευσε το 2008 ως Κρητικό συγγραφέα και επιστήμονα. 


 

Η «Επιλογή» δίνει τη δυνατότητα στους αναγνώστες να αποκομίσουν μια συνολική εικόνα του έργου του [Μανόλη Πρατικάκη], που είναι πολυδιάστατο. […] Τα ποιήματα καλύπτουν μεγάλο εύρος θεματολογίας, τόσο ως προς το περιεχόμενο, όσο και ως προς το ύφος της γραφής. anagnostis.gr 

Όλο το άρθρο >>> oanagnostis.gr

Για το Δελτίο Τύπου εδώ

Χαρακτηριστικά

Μανόλης Πρατικάκης

978-960-219-325-9
256
Ποίηση
14x21 εκ.
Λίστα με όλα τα σχόλια:
Δεν υπάρχουν σχόλια προς το παρόν.

Παρακαλούμε κάντε κάποια πρόταση για το προϊόν :

Επικοινωνία

Εκδόσεις ΚΑΛΕΝΤΗ
Λεωφ. Βουλιαγμένης 76
16777 Ελληνικό
E-mail: info@kalendis.gr
Τηλέφωνα: 210.96.38.790
                  210.36.01.551
Fax :          210.96.38.791

Log in

create an account

fb iconLog in with Facebook

fb iconLog in with Facebook