Τι θα έκανα αν ήμουν Αϊ-Βασίλης

Τι θα έκανα αν ήμουν Αϊ-Βασίλης

-10%13,42 € το καθένα
+
  • Περιγραφή
  • Χαρακτηριστικά
  • Σχόλια
  • Εισαγωγή σχολίου

 


Εσύ τι θα έκανες αν ήσουν Αϊ-Βασίλης; Πάντως ο Άγης και η Λεωνή έψαξαν πολύ ανάμεσα στους ανθρώπους, στα ζωντανά και στη φύση για να καταλάβουν τι συμβαίνει. Και κατάλαβαν. Μόνο τα δικά τους δώρα μπορούν ν’ αλλάξουν τον κόσμο.
Η Τατιάνα Ζωγράφου, στο πρώτο της βιβλίο για παιδιά, αφηγείται μια ιστορία γραμμένη με χιούμορ και ευαισθησία, έναν ύμνο στην παιδική ματιά και στη μουσική που κρύβει μέσα της, ζωγραφισμένη ποιητικά από τη Μάρια Μπαχά.
Ένα «μανιφέστο» για παιδιά με αίτημα έναν πιο δίκαιο, πιο όμορφο κόσμο για μικρούς και μεγάλους. Μια θαυμάσια αφορμή για συζήτηση, σκέψη και δράση.
Ένα βιβλίο που μπορεί να διαβαστεί και να χαριστεί τα Χριστούγεννα, για να μας συνοδεύει όλο τον χρόνο.

Η Τατιάνα Ζωγράφου για το «εορταστικό μανιφέστο» της

Κανονικά, φτιάχνω τραγούδια, τραγούδια που τ' αγαπώ πολύ. Αυτό είναι το πρώτο του μου βιβλίο. Δεν έχει μελωδίες. Περιέχει σκέψεις, σκέψεις που ξεκίνησαν από σχόλια δύο μικρών παιδιών, του Άγη και της Λεωνής. Τα παιδιά αυτά είναι συμβολικά το κάθε παιδί, το αγόρι δηλαδή και το κορίτσι. Είναι εγώ κι εσείς, αλλά κι εμείς και οι άλλοι, είναι ο Αϊ-Βασίλης σήμερα, ίσως ουρανός αύριο, δύο νότες μεθαύριο ή ίσως κάτι άλλο. Μέσα από αυτό το παιχνίδι ρόλων ουσιαστικά αναδεικνύεται η επιτακτική πια στις μέρες μας ανάγκη να μάθουμε να μπαίνουμε ο ένας στη θέση του άλλου. Ενσυναίσθηση το λένε οι πιο σοφοί.

Μοιράζομαι λοιπόν μαζί σας, μικροί μου φίλοι και μεγάλοι, με αυτό το βιβλίο μου χωρίς μουσική (!), τις σκέψεις και την αγωνία μου για έναν πιο δίκαιο και συνάμα πιο ελεύθερο κόσμο. Γι' αυτό και οι μικρές ιστορίες που ξεκίνησα να γράφω ίσως να είναι ένα είδος «μανιφέστου» για παιδιά. Γιατί συμπυκνώνουν μέσα σε λίγες σειρές βιώματα και αιτήματα χρόνων που προκύπτουν τόσο μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία είκοσι χρόνια τώρα και την επαφή μου με τα μικρά παιδιά στο σχολείο, όσο και από την εμπειρία της μητρότητας. Μαζί μου στο ταξίδι αυτό η Μάρια Μπαχά, με τη ζωγραφική της, ζεσταίνει τις σκέψεις μου και αποδίδει εικαστικά το νόημα πίσω απ' τις λέξεις. Καμιά φορά νιώθει κανείς την ανάγκη να «κλείσει τη μουσική» για να τον «ακούσουν» οι άλλοι. Η ματιά άλλωστε των παιδιών είναι γεμάτη πολύχρωμες μουσικές που οφείλουμε όλοι να ακούμε προσεκτικά. Αν ήμουν λοιπόν Αϊ-Βασίλης...

Η Τατιάνα Ζωγράφου είναι συνθέτρια, δασκάλα μουσικής και νηπιαγωγός. Από 26 χρονών εργάζεται στο Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Ψυχικού και φτιάχνει τραγούδια. Έχει επτά δισκογραφικές εργασίες στο ενεργητικό της. Τα τραγούδια της έχουν τραγουδηθεί από σπουδαίους ερμηνευτές του τόπου μας, όπως ο Τάσος Αποστόλου, η Νένα Βενετσάνου, η Σαβίνα Γιαννάτου, η Ειρήνη Δερέμπεη, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, η Δάφνη Πανουργιά, ο Διονύσης Σαββόπουλος και άλλοι πολλοί. Αυτό είναι το πρώτο της βιβλίο.

Η Μάρια Μπαχά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και θεατρικό κοστούμι στο Edinburgh College of Art – Εδιμβούργο, Σκωτία. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει εικονογραφήσει πολλά βιβλία για παιδιά και εφήβους. Έχει κάνει σκηνικά και κοστούμια για θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ. Έχει βραβευτεί για τη ζωγραφική και την εικονογραφική δουλειά της με το TigerCreate Adventure Book Competition Award 2015/2016, το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης 2008 και το Βραβείο Εικονογράφησης Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2008. Έχει επίσης διακριθεί με τον Έπαινο Ελληνικών Βραβείων Γραφιστικής και Εικονογράφησης (ΕΒΓΕ) 2008 και τον Έπαινο Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2004.


Η Τατιάνα Ζωγράφου μέσα από το χριστουγεννιάτικο μανιφέστο αμφισβήτησης του κόσμου των μεγάλων κατάφερε να αγγίξει ευαίσθητα ζητήματα.
Εύη Σαχινίδου

Η Τατιάνα Ζωγράφου, νηπιαγωγός, δασκάλα μουσικής στο Αρσάκειο νηπιαγωγείο και πολύ καλή συνθέτις, προτίμησε να γράψει ένα «εορταστικό μανιφέστο για μικρούς και μεγάλους», για να τους θυμίσει βασικούς κανόνες ζωής και να τους μυήσει σε κρυμμένα μυστικά, μιλώντας τους με έναν ιδιαίτερα απλό και απέριττο τρόπο και λόγο, προκειμένου να φέρει τους αναγνώστες της απευθείας σ' επαφή με τον κόσμο, με ό,τι έχει σχέση με την καθημερινότητα, θεωρώντας τους υπεύθυνους, συνυπεύθυνους σωστότερα, για όσα συμβαίνουν σήμερα γύρω μας.
Ελένη Χωρεάνθη, diastixo.gr

Αυτό το χριστουγεννιάτικο μανιφέστο αμφισβήτησης του κόσμου των ενηλίκων είναι ένα γεμάτο σχόλιο όχι μόνο στα τρωτά των σύγχρονων κοινωνιών των ανθρώπων, αλλά και ένα κλείσιμο του ματιού στη ρηχή περίμετρο του Αϊ-Βασίλη που οι άνθρωποι φτιάξαμε για τους μικρούς μας.
www.elniplex.com

Ο Άγης κι η Λεωνή σκέφτονταν... Τι θα έκανα αν ήμουν Αϊ-Βασίλης; Θα μπορούσα να πάω όπου θέλω. Που θα πήγαινα; Θα τρύπωνα στα όνειρα των παιδιών. Θα πήγαινα εκεί όπου περνάνε τις ώρες τους οι μεγάλοι, στις δουλειές τους. Θα πήγαινα εκεί όπου σπουδαίες αποφάσεις παίρνονται και διαβουλεύσεις γίνονται. Θα πήγαινα στη Βουλή. Έπειτα θα επισκεπτόμουν μέρη όπου οι άνθρωποι βρίσκονται εκεί παρά τη θέλησή τους. Θα πήγαινα στα στρατόπεδα και στα νοσοκομεία. Θα προσπαθούσα να διαβάσω τις σκέψεις των ανθρώπων. Θα πήγαινα εκεί όπου γεννιούνται οι τέχνες, η μουσική και το θέατρο κι έπειτα θα πήγαινα στα σχολεία να συναντήσω δασκάλους και μαθητές. Θα πήγαινα στα βουνά, στις θάλασσες και θα συναντούσα όλα τα ζώα ξεχωριστά χωρίς να ξεχάσω τα αδέσποτα της γειτονιάς μου. Κι έπειτα; Τι θα έκανα όταν επιτέλους θα είχα αναρωτηθεί, θα είχα προσπαθήσει να καταλάβω, θα είχα σωπάσει, θα είχα παρατηρήσει, θα είχα συζητήσει; Θα αποκτούσα όλη τη γνώση που χρειαζόμουν και τότε θα ήμουν έτοιμος να μοιράσω τα δώρα μου!

Τα παιδιά σκέφτονται με εικόνες, με μελωδίες, με χρώματα κι έπειτα έρχονται οι λέξεις. Το βιβλίο αυτό γνωρίζει καλά πως όταν τα παιδιά σκέφτονται γεννιούνται σπουδαία πράγματα για αυτό και είναι λες και γράφτηκε από ένα μικρό παιδί. Με την απλή και αθώα ματιά που όμως μπορεί να διακρίνει όλα τα κακώς κείμενα περιγράφεται η προσπάθεια δύο παιδιών να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο. Ανακαλύπτουν τελικά πως δεν χρειάζονται πολλά. Μια απλή επίσκεψη -ας πούμε- των βουλευτών σε έναν γιατρό που θα εξετάσει την ακοή τους θα μπορούσε να κάνει θαύματα! Οι εικόνες είναι όμορφες και εορταστικές, όχι μόνο λόγω των εορτών. Το βιβλίο αυτό μας μαθαίνει πως η ίδια, η ζωή και κάθε μέρα που περνά είναι μια γιορτή. Ένα εορταστικό μανιφέστο λοιπόν για μικρούς και μεγάλους! Με το ζεστό, αισιόδοξο και διαχρονικό μήνυμα που μεταφέρει είναι ένα πραγματικά υπέροχο βιβλίο όχι μόνο για τις γιορτές μα για να σας συντροφεύει όλο το χρόνο!

Φωτεινή Βασιλείου, Ο Μαγικός Κόσμος του Παιδικού Βιβλίου
Δείτε το εδώ.


Η Κόκκινη Αλεπού διαβάζει «Τι θα έκανα αν ήμουν Αϊ-Βασίλης»
Δείτε το εδώ.

Χαρακτηριστικά

Τατιάνα Ζωγράφου

Μάρια Μπαχά
978-960-594-018-8
32
21X29
Λίστα με όλα τα σχόλια:
Δεν υπάρχουν σχόλια προς το παρόν.

Παρακαλούμε κάντε κάποια πρόταση για το προϊόν :

Επικοινωνία

Εκδόσεις ΚΑΛΕΝΤΗ
Λεωφ. Βουλιαγμένης 76
16777 Ελληνικό
E-mail: info@kalendis.gr
Τηλέφωνα: 210.96.38.790
                  210.36.01.551
Fax :          210.96.38.791

Log in

create an account

fb iconLog in with Facebook

fb iconLog in with Facebook