Ο βάτραχος στο ντιβάνι

Ο βάτραχος στο ντιβάνι

-10%10,80 € το καθένα
+
  • Περιγραφή
  • Χαρακτηριστικά
  • Σχόλια
  • Εισαγωγή σχολίου


Ο Βάτραχος, ο διάσημος ήρωας του κλασικού πλέον αφηγήματος του Kenneth Grahame «Ο Άνεμος στις Ιτιές», βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάθλιψης και οι πιστοί του φίλοι, ο Αρουραίος, ο Τυφλοπόντικας και ο Ασβός, φοβούνται μήπως κάνει καμιά τρέλα... Αφού τον νταντεύουν, τον παρηγορούν και τον συμβουλεύουν να συνέλθει, του συστήνουν να αρχίσει ψυχοθεραπεία!

Μέσα από τους εύθυμους διαλόγους που συνθέτουν τις δέκα συνεδρίες με τον ψυχοθεραπευτή του, ο Βάτραχος μαθαίνει να αναλύει τα αισθήματά του και να αναπτύσσει τη συναισθηματική του νοημοσύνη. Σε αυτή τη διδακτική διαδρομή συναντάει το «εξεγερμένο παιδί» και τον «ενήλικα» που κρύβει μέσα του, ενώ, αυτάρεσκος και γεμάτος αυτοπεποίθηση όπως πάντα, αποφασίζει εντέλει να αφοσιωθεί σε ένα εντελώς νέο εγχείρημα...

Ξαναζωντανεύοντας αγαπητούς ήρωες και δίνοντας συνέχεια στη ζωή στην Ακροποταμιά, ο Robert de Board συνυφαίνει αριστοτεχνικά την ιστορία του Βάτραχου με τις περίπλοκες διανοητικές διαδικασίες της ψυχοθεραπευτικής επιστήμης, αλλά και με τους τρόπους που η συμβουλευτική ψυχοθεραπεία χειρίζεται την ψυχική εξάντληση. Η καθαρότητα της αφήγησης –απόσταγμα αληθειών– είναι θαυμαστή και η ανάγνωση του βιβλίου απολαυστική, τόσο για τους εφήβους όσο και τους ενήλικες κάθε ηλικίας.

Robert De Board

Ο Robert de Board είναι συμβουλευτικός ψυχολόγος, σύμβουλος διοικητικών οργανισμών με έδρα του το Henley-on-Thames και επισκέπτης καθηγητής στο Henley Management College. Έχει γράψει επίσης τα βιβλία: Counselling people at work (1983), Counselling skills, το οποίο έχει μεταφραστεί στα ελληνικά (Δεξιότητες Συμβουλευτικής στο χώρο της εργασίας, Καστανιώτης, 1997), και The Psychoanalysis of Organizations (1990).


Ο Βάτραχος, ο διάσημος ήρωας του κλασικού πλέον αφηγήματος του Kenneth Grahame Ο Άνεμος στις Ιτιές, βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάθλιψης και οι πιστοί του φίλοι, ο Αρουραίος, ο Τυφλοπόντικας και ο Ασβός, φοβούνται μήπως κάνει καμιά τρέλα. Αφού τον νταντεύουν, τον παρηγορούν και τον συμβουλεύουν να συνέλθει, του συστήνουν να αρχίσει ψυχοθεραπεία! Η καθαρότητα της αφήγησης -απόσταγμα αληθειών - είναι θαυμαστή και η ανάγνωση του βιβλίου απολαυστική, τόσο για τους εφήβους όσο και τους ενήλικες κάθε ηλικίας.

Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε άλλο ντιβάνι. Περιττός κόπος. Περιττά έξοδα. Χρησιμοποιείστε αυτό το ντιβάνι, σε όποια ψυχολογική κατάσταση και να βρίσκεστε, και δεν θα το μετανιώσετε. Το διάβασα μέσα σε ένα απόγευμα και δεν το χόρτασα. Ο τρόπος που είναι γραμμένος, επιστημονικά τρυφερός και τρυφερά επιστημονικός, η απόλυτα ειλικρινής εξιστόρηση των ανθρώπινων συναισθημάτων, η βιτριολική αλήθεια που, ωστόσο, προκαλεί κυρίως χαμόγελα ικανοποίησης και χαράς, μετατρέπουν το μυθιστόρημα του Robert De Board φιλοσοφικό μανιφέστο.

Που μπορεί και να είναι. Δοσμένο, ωστόσο, με σωστές αναλογίες, κρατώντας ισορροπίες σε ένα κόσμο που βλέπει την κατάθλιψη να τον πολιορκεί, ιδίως τα τελευταία χρόνια, μεταμορφώνοντας το Βάτραχο σε ιδανικό δέκτη σωστών και εφαρμόσιμων συμβουλών. Ναι, η παιδική ηλικία αφήνει, στις ψυχές μας, τραύματα, ναι, ο απογαλακτισμός από συνήθειες του παρελθόντος κοστίζει, ναι, μετακινούμαστε από την ευτυχία στη δυστυχία με ταχύτητα λεπτοδείκτη, ναι, οι πιέσεις των καιρών είναι ανυπόφορες, ναι, χρειαζόμαστε τους ειδικούς για να βγάλουμε άκρη αλλά, σας το υπογράφω, ή μάλλον, σας το κοάζω! δίχως αυτοπεποίθηση βράστε ρύζι.

Ο ψυχοθεραπευτής Ερωδιός, με μια σειρά πονηρών ερωτήσεων, ξεγυμνώνει, στην πραγματικότητα, το Βάτραχο, τον φέρνει μπροστά στην αλήθεια, του παρέχει τη δυνατότητα να ξεφύγει από το θανάσιμο εναγκαλισμό της μελαγχολίας και, πρωτίστως, να πετσοκόψει τα πλοκάμια της παραίτησης. Μια φωτεινή ματιά επάνω στο μυστηριώδη και, συχνά, ανερμήνευτο κόσμο της εσωτερικής συμπεριφοράς, και μια σύνθεση από έμπρακτες λύσεις που, βεβαιωμένα, θα απαλλάξουν αρκετούς από τη βασανιστική σκιά της κατάθλιψης. Δίχως ενοχλητικές νουθεσίες, χωρίς δυσνόητες ορολογίες, με μεταξένια ειρωνεία και ολοζώντανα παραδείγματα, ο συγγραφέας εισέρχεται στο πολεμικό μέτωπο των νευρώσεων και των ανασφαλειών και εξέρχεται τροπαιούχος. Μαζί, εννοείται, με το Βάτραχο ο οποίος, επιτέλους, δίνει στη «θερμοκρασία» του το βαθμό που της αξίζει.

«Δηλαδή, έκανε ο Βάτραχος, όταν βλέπω κάποιον να εκδηλώνει την αγάπη του, να θυμώνει, να λυπάται ή να φοβάται, μπορώ να πω ότι βρίσκεται σε κατάσταση παιδικού Εγώ; Ακριβώς! απάντησε ο Ερωδιός. Μολονότι ο θυμός είναι πιο πολύπλοκος, και γι' αυτό ειδικά το συναίσθημα θα μάθουμε περισσότερα αργότερα. Δηλαδή τα άτομα μπορεί να βρίσκονται σε κατάσταση παιδικού Εγώ ανεξάρτητα από το πόσων ετών είναι; ρώτησε ο Βάτραχος. Ασφαλώς! είπε και πάλι ο Ερωδιός. Όταν καθηλώνονται στην κατάσταση παιδικού Εγώ, τα άτομα αισθάνονται και ενεργούν ακριβώς όπως όταν ήταν παιδιά, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Μεσολάβησε μακρά σιωπή στη διάρκεια της οποίας ο Βάτραχος βυθίστηκε σε σκέψεις. Τελικά μίλησε. Νομίζω, είπε, ότι βρίσκομαι συχνά σε κατάσταση παιδικού Εγώ. Και ξανασώπασε. Όμως, είπε ο Ερωδιός, δεν έχουμε ακόμα δει ολόκληρη την εικόνα. Τι εννοείτε; ψέλλισε ο Βάτραχος. Υπάρχουν κι άλλα που μένει να ειπωθούν σχετικά με αυτή την περίφημη κατάσταση παιδικού Εγώ; (σελίδα 53).
Ανεμολόγιο, Εφημ. Αλήθεια

«Ένα κλασικό ταξίδι οδύνης, ανακάλυψης και θριάμβου», «Όχι απλώς διδακτικό βοήθημα για όσους ενδιαφέρονται, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, για τη συμβουλευτική ψυχοθεραπεία, αλλά και ένα βιβλίο αστείο, χαριτωμένο». Με διθυραμβική προίκα στο ενεργητικό του κυκλοφόρησε και στα ελληνικά το βιβλίο του Robert de Board. Ο συγγραφέας και ψυχαναλυτής χρησιμοποιώντας τον ήρωα του κλασικού αφηγήματος «Ο άνεμος στις Ιτιές», σκιαγραφεί μέσα από τον Βάτραχο και τους φίλους του, τον Τυφλοπόντικα, τον Ασβό και τον Αρουραίο, όλη την... ανθρώπινη σύγκρουση και κατάσταση.

Μαζί του ρωτάμε και εισπράττουμε απαντήσεις όλοι μας, προχωράμε από το εξεγερμένο παιδί στον ώριμο ενήλικα μέσα από πικρές αλήθειες που αντέχουμε γιατί φιλτράρονται πρώτα απ' το γέλιο. Μέσα από οξυδερκείς, σπαρταριστούς διαλόγους και από καταστάσεις που ορίζουν και την δική μας «ψυχολογική περιπέτεια».
Ελένη Γκίκα, Εφημ. Έθνος - 3-6-2012

Κι αν σας θυμίζει κάτι όλο αυτό, σε ό,τι ζούμε σήμερα όλοι μας ή σχεδόν όλοι, δεδομένης της κατάστασης στην οποία έχουμε περιέλθει, να ενισχύσω τη φαντασία σας, λέγοντας πως το βιβλίο του Robert de Board είναι μια όαση απόδρασης, μία ανακούφιση στην πίεση της καθημερινότητας. Όταν σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη για τον καθένα πια να συμβουλεύεται κάποιον ειδικό για να αποφορτιστεί και να επιλύσει διάφορα θέματα που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια μέσα στην καθημερινότητά του, αυτό το βιβλίο μπορεί να προσφέρει μία νότα αισιοδοξίας στο πνεύμα των καιρών που έχει επιβληθεί παγκοσμίως...

Μένη Κουτσοσίμου, Ψυχογραφήματα

Ευχάριστο κείμενο που μπορεί να γίνει κατανοητό και από όσους διαβάζουν για πρώτη φορά βιβλίο ανάλογου αντικειμένου.Αξίζει να διαβαστεί ως "εισαγωγή" στην συμβουλευτική ψυχοθεραπεία και όχι μόνο.

Φωτεινή Νομικού, Myreview.gr

Οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις, τα «πάνω» και τα «κάτω» περιγράφονται με πολύ «φιλικό» τρόπο στο βιβλίου του ντε Μπόρντ, σε σημείο που το καθιστούν ένα εκλαϊκευτικό εγχειρίδιο για τη διαδικασία, χωρίς να προσπαθεί να διδάξει ο,τιδήποτε ή να πείσει τον αναγνώστη ότι για όλα φταίει αυτός και όλα εξαρτώνται από εκείνον.

Γιώργος Τσαντίκος, Ηπειρώτικος Αγών

Το εύρημα του συγγραφέα, που προσμετράται στα θετικά του βιβλίου είναι ότι μας εισάγει στην επιστήμη του μέσα από ένα παραμύθι ώστε να την εκλαϊκεύει (χωρίς να την ευτελίζει υπεραπλουστεύοντάς την) και να την κάνει κατανοητή στο ευρύ κοινό. Στα υπέρ του βιβλίου και η αφηγηματική ικανότητα του συγγραφέα, που κάνει την ανάγνωση πραγματική απόλαυση. Ένα εξαιρετικό εγχειρίδιο εισαγωγής σε μια δύσκολη επιστήμη.

Δημήτρης Μουρατίδης, ΣΕΛΙΔΟΔΕΙΚΤΗΣ

Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, Ο βάτραχος στο ντιβάνι, www.diastixo.gr, 25.9.2012

Ελένη Σβορώνου, Ο βάτραχος στο ντιβάνι, www.kosvoice.gr, 18.9.2012

Λαμπρινή Κουζέλη, Ψυχολογία, "Το Βήμα"/ "Βιβλία", 8.7.2012

Μυρτώ Τσελέντη, Αποστολή: ευτυχία, "Επενδυτής", 2.6.2012

 Για να διαβάσετε το δελτίο τύπου πατήστε εδώ

Χαρακτηριστικά

 Ρόμπερτ Ντε Μπόρντ

Κατερίνα Σχινά
978-960-219-245-0
224
Μυθιστόρημα
14x21 εκ.
Λίστα με όλα τα σχόλια:
Δεν υπάρχουν σχόλια προς το παρόν.

Παρακαλούμε κάντε κάποια πρόταση για το προϊόν :

Επικοινωνία

Εκδόσεις ΚΑΛΕΝΤΗ
Λεωφ. Βουλιαγμένης 76
16777 Ελληνικό
E-mail: info@kalendis.gr
Τηλέφωνα: 210.96.38.790
                  210.36.01.551
Fax :          210.96.38.791

Log in

create an account

fb iconLog in with Facebook

fb iconLog in with Facebook