Ιστορία της τρέλας στην κλασική εποχή

Ιστορία της τρέλας στην κλασική εποχή

-10%32,09 € το καθένα
+
  • Περιγραφή
  • Χαρακτηριστικά
  • Σχόλια
  • Εισαγωγή σχολίου


Από τον Πινέλ, τον Τιουκ, τον Βάγκνιτς [Pinel, Tuke, Wagnitz] και μετά, γνωρίζουμε ότι οι τρελοί, για ενάμιση αιώνα, υποβλήθηκαν στον κανονισμό αυτού του εγκλεισμού, καθώς και ότι μια μέρα θα τους ανακαλύψουμε μέσα στις αίθουσες του Γενικού Νοσοκομείου μέσα στα απομονωτήρια των κατέργων• θα αντιληφθούμε ότι είχαν αναμειχθεί με τον πληθυσμό των "Workhouses" ή των "Zuchthausern" [σωφρονιστηρίων]. Ωστόσο, δεν συνέβη ποτέ να διευκρινισθεί με σαφήνεια ποια ήταν εκεί η καταστατική θέση τους, ούτε αποσαφηνίσθηκε ποτέ τι νόημα είχε αυτή η γειτνίαση, που φαινόταν να καθορίζει την ίδια πατρίδα για τους φτωχούς, τους ανέργους, τους κατάδικους και τους παράφρονες. Πίσω από τους τοίχους του εγκλεισμού θα συναντήσουν τους τρελούς ο Πινέλ και η ψυχιατρική του ΙΘ΄ αιώνα• εκεί και θα τους αφήσουν –ας μην το λησμονούμε– κομπάζοντας ότι τους «απελευθέρωσαν». Από τα μέσα του ΙΗ΄ αιώνα, η τρέλα συνδέθηκε με αυτήν τη γη του εγκλεισμού και με τη χειρονομία που της την υπεδείκνυε σαν τον φυσικό της χώρο.

foucaultΟ Μισέλ Φουκώ, Γάλλος φιλόσοφος, γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου του 1926 στο Πουατιέ και πέθανε στις 26 Ιουνίου του 1984 στο Παρίσι. Από το 1970 εώς το 1984 κατείχε έδρα στο Κολέζ ντε Φρανς (Collège de France) στην οποία έδωσε το όνομα «Ιστορία των συστημάτων σκέψης». Ο Φουκώ είναι γνωστός για τις κριτικές του στα κοινωνικά κατεστημένα, κυρίως της ψυχιατρικής, της ιατρικής και του σωφρονιστικού συστήματος, καθώς και για τις ιδέες του πάνω στην ιστορία της σεξουαλικότητας και τις θεωρίες του όσον αφορά την εξουσία και τις περίπλοκες σχέσεις της με την γνώση. Η δουλειά του ως φιλόσοφος είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με τις θέσεις του που αφορούν την επικαιρότητα και με γενικότερους και συνεχείς προβληματισμούς πάνω στις συλλογικές ταυτότητες και στα πολιτικά κινήματα Ο Μισέλ Φουκώ υπήρξε έως το 1984 ένας σίγουρα προς όλους και όλα ρηξικέλευθος Γάλλος διανοητής, όπου σε μερικά σημεία διατεμνόταν με τον μαρξισμό, χωρίς να διστάζει να έρχεται σε ρήξη με τις όποιες χίμαιρές του.


Ακόμη και σήμερα η ριζοσπαστική σκέψη του Φουκώ διαποτίζει τους θεωρητικούς και κατατρέχει τους συντηρητικούς της σκέψης και της ύπαρξης. Ο Φουκώ χαρακτηρίζεται ταυτόχρονα φιλόσοφος, θεωρητικός, ιστορικός και κριτικός φιλόσοφος, αφού η σκέψη του διαπότισε την ψυχιατρική, τη φιλοσοφία και τις επιστήμες του ανθρώπου εν γένει. Εκτός όλων των άλλων, υπήρξε από τους πρωτεργάτες της σκέψης του Μάη του '68 και το ακτιβιστικό του έργο επηρέασε γενιές ελεύθερων δράσεων. Το κορυφαίο βιβλίο του «Η ιστορία της τρέλας» αποτέλεσε το θέμα της διδακτορικής του διατριβής και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων όταν εκδόθηκε, αλλά μέχρι σήμερα ξεχωρίζει για τις πρωτοποριακές του ιδέες γύρω από τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η τρέλα στον δυτικό κόσμο και για την εύστοχη φιλοσοφική του γλώσσα και το λογοτεχνικό ύφος, στοιχεία που αποδίδει άψογα στα ελληνικά η μετάφραση του Πάρη
Μπουρλάκη. Τίνα Μανδηλαρά, Πρώτο Θέμα

Το έργο αυτό του Φουκώ είναι το πρώτο από μια σειρά που θα αποτελέσει την ιστορία των συστημάτων σκέψης (αντικείμενο διδασκαλίας του στο Κολέζ ντε Φρανς) και θα καθοδηγήσει την αντίδραση ενάντια στις διαδικασίες χαρακτηρισμού, ποινικοποίησης και εγκλεισμού όπως διαμορφώνονται στις δυτικές κοινωνίες. Το πυκνά γραμμένο και μεστό από νοήματα κείμενο έχει ταυτόχρονα αναμφισβήτητες λογοτεχνικές αρετές. Ωστόσο, όπως επισημαίνει και ο μεταφραστής στο επίμετρό του, «πίσω από την κομψότητα της γραφής... λειτουργεί μια συνεπής και αυστηρή εννοιολογική σκευή – που εκδηλώνεται με τη συνεπή και αυστηρή τήρηση της φιλοσοφικής ορολογίας».

Νίκος Ντόκας, Βασίλης Καλαμαράς, Ελευθεροτυπία

Για τον Φουκώ είναι σαφές ότι από το 19ο αιώνα η τρέλα δεν απελευθερώθηκε μέσα από την ψυχιατρική, αλλά αντίθετα αιχμαλωτίστηκε. Η έννοια του εγκλεισμού αλλάζει και τη θέση του σωφρονισμού καταλαμβάνει η θεραπεία. Όμως, κάθε θεραπευτικό εγχείρημα των πρώτων ψυχιάτρων (aliénistes) εκείνης της εποχής στηρίζεται στη λεγόμενη «ηθική θεραπεία των παθών» που φέρει τα στοιχεία της επιτήρησης, της κρίσης, της ταπείνωσης, της βίας κ.ά. και οδηγεί σε μια ενοχοποίηση. «Αυτό που συνιστά την ίαση του τρελού, για τον Pinel, είναι η σταθεροποίησή του σε έναν κοινωνικό τύπο ηθικά αναγνωρισμένο και εγκεκριμένο. Τελικά, ο Φουκώ μέσα από την ιστορία της τρέλας αναδεικνύει κριτικά τη δυνατότητα εμφάνισης μιας ψυχολογίας που είναι γέννημα του homo mente captus. Η μετάφραση από τον Πάρι Μπουρλάκη καταφέρνει να αποδώσει τον Φουκώ με Φουκώ, δύσκολο και εξαιρετικό εγχείρημα.

Μαρία Μητροσύλη, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Paris-IO, Σύνοψις

Εμβληματικό βιβλίο της σύγχρονης ψυχαναλυτικής, ψυχαναλυτικής και φιλοσοφικής σκέψης. Η δύναμη αυτού του βιβλίου (που κυκλοφορεί σε πολύ καλή μετάφραση και φροντισμένη τυπογραφία) συνίσταται στην απόδειξη του γεγονότος ότι έπρεπε να περιμένουμε μέχρι τα μέσα του 17ου αιώνα για να καταλήξει να εννοηθεί η τρέλα ως το αντίστροφο της λογικής. Έτσι, η μελέτη αυτή δείχνει ότι μέχρι εκείνη την εποχή η τρέλα βρίσκεται εξολοκλήρου ενσωματωμένη μέσα στην ανθρώπινη ύπαρξη. Όμως, εάν από το σημείο αυτό και έπειτα η λογική και η τρέλα βρίσκονται σε αντίθεση μεταξύ τους, ο Μισέλ Φουκώ καταπιάνεται να μας δείξει μέχρι ποιου σημείου ο διαχωρισμός ανάμεσα στη λογική και στον παραλογισμό παραμένει αναμφίβολος, καθώς και ότι η λογική του Διαφωτισμού δεν αποτελεί μια παγκόσμια λογική.

Γιάννης Νέδας, Διαβάζω

Σήμερα διαθέτουμε στα ελληνικά την ολοκληρωμένη εκδοχή του βιβλίου, με την οποία πραγματοποιείται μια επιστημονική ρήξη, ιστορική και φιλοσοφική. Αν η μετάφραση δίνει πάντα μια νέα ζωή σ' ένα έργο, η καλύτερη δικαίωση του Φουκώ είναι οι φρεσκοτυπωμένες αυτές σελίδες που επικαιροποιούν ξανά το παιχνίδι της τρέλας και της φρονιμάδας.

Γιάννης Παπαθεοδώρου, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, περ. Ο πολίτης

Αναστάσης Βιστωνίτης, Ο «δάσκαλος» του σεξ και της τρέλας, "Το Βήμα"/ "Βιβλία", 25.8.2013

Διονύσης Καββαθάς, Το αόρατο χέρι της οικονομίας, "Το Βήμα"/ "Βιβλία", 28.7.2013

Γιώργος Παπασωτηρίου, Η τρέλα ως αποκατάσταση της ενότητας φύσης-ανθρώπου, "Βραδυνή", 21.6.2008

Γιάννης Νέδας, Η κατανόηση της τρέλας, Περιοδικό "Διαβάζω", τχ. 486, Ιούνιος 2008

Γιάννης Μπασκόζος, «Ιστορία της τρέλας», "Εξπρές", 18.5.2008

Tίνα Μανδηλαρά, Ο μεγάλος ανατροπέας, "Πρώτο Θέμα", 4.5.2008

Μαρία Μητροσύλη, Ιστορία της τρέλας στην κλασική εποχή, Περιοδικό "Σύναψις", τχ. 9, Απρίλιος Μάιος Ιούνιος 2008

Χρήστος Χρυσόπουλος, Η τρέλα ως ερώτημα, "Ελεύθερος Τύπος", 30.3.2008

Γιώργος Παπασωτηρίου, Η συμφιλίωση με τη φύση και τη φύση μας, "Βραδυνή", 15.3.2008

Γιάννης Παπαθεοδώρου, Η έκταση της τρέλας, Περιοδικό "Ο Πολίτης", τχ. 164, Μάρτιος 2008

Η δύναμη της τρέλας, "Πρώτο Θέμα", 13.1.2008

Χαρακτηριστικά

Μισέλ Φουκώ

Πάρις Μπουρλάκης
978-960-219-194-1
12605926
733
Φιλοσοφία
17x24 εκ.
Λίστα με όλα τα σχόλια:
Δεν υπάρχουν σχόλια προς το παρόν.

Παρακαλούμε κάντε κάποια πρόταση για το προϊόν :

Επικοινωνία

Εκδόσεις ΚΑΛΕΝΤΗ
Λεωφ. Βουλιαγμένης 76
16777 Ελληνικό
E-mail: info@kalendis.gr
Τηλέφωνα: 210.96.38.790
                  210.36.01.551
Fax :          210.96.38.791

Log in

create an account

fb iconLog in with Facebook

fb iconLog in with Facebook