Χαρά σ' εκείνον που γελά με τα παθήματά του

Χαρά σ' εκείνον που γελά με τα παθήματά του

-10%11,01 € το καθένα
+
  • Περιγραφή
  • Χαρακτηριστικά
  • Σχόλια
  • Εισαγωγή σχολίου


Μια σταχυολόγηση χαριτωμένων ανεκδότων από την καθημερινή ζωή των Κρητικών από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Τα γελοιογραφικά σκίτσα του Γήση Παπαγεωργίου συνοδεύουν και τονίζουν τον ελλειπτικό λόγο των «σόρδινων» του βιβλίου.
Όταν η σάτιρα προσώπων και καταστάσεων ξεκινά από την αυτοσάτιρα, τότε είναι αποδεκτή, γιατί είναι καλοπροαίρετη. Στους Κρητικούς περισσεύει αυτή η διάθεση και τα πειράγματα δίνουν και παίρνουν στα καφενεία και στις συναθροίσεις, στα χωράφια, στ' αμπέλια και στα λιόφυτα. Τα πιο επιτυχημένα από αυτά τα πειράγματα τα διηγούνται ξανά και ξανά, τροποποιώντας τα πολλές φορές έτσι, που, από επώνυμες ιστορίες, καταλήγουν να γίνονται ανώνυμα ανέκδοτα.

Ο Γιώργος Βιτώρος, χρόνια τώρα, συγκεντρώνει λαογραφικό υλικό της Κρήτης που το διασώζει παρουσιάζοντάς το σε δίσκους, σε τηλεοπτικές ή ραδιοφωνικές εκπομπές ή σε βιβλία. Διατρέχοντας την Κρήτη, έβαλε τους νέους να ρωτούν για τα παλιά, ευαισθητοποίησε τους ριμαδόρους να φτιάχνουν μαντινάδες και ερέθισε τους πάντες να αναζητούν έξυπνες «αθιβολές» και «σόρδινα». Στο τέλος προέκυψε αυτή η ευχάριστη αλλά και σημαντική καταγραφή των ανεκδότων από τη ζωή των Κρητικών μέσα στο πέρασμα των αιώνων.

georgios-vitorosΓεννήθηκε στο Κυπαρίσσι Τεμένους του Νομού Ηρακλείου. Είναι απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Έζησε και εργάστηκε αρκετά χρόνια στην Αθήνα έχοντας μόνιμα κλεισμένη στην ψυχή του την Κρήτη και τους συμπατριώτες του. Τελικά τον κέρδισε ολοκληρωτικά η Κρήτη όπου ζεί και εργάζεται πυρετωδώς απο το 1984. Απο το 1987 είναι Διοικητικός Διευθυντής του ΒΕΝΙΖΕΛΙΟΥ-ΠΑΝΑΝΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ. Την τετραετία 1994-98 διετέλεσε νομαρχιακός σύμβουλος Ηρακλείου. Πάθος του και μεράκι του η Κρήτη και ο πολιτισμός της. Αυτό το πάθος τον οδήγησε στην ίδρυση και διεύθυνση εφημερίδων, στη δημιουργία επιτυχημένων ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, στη συγγραφή βιβλίων, στην παραγωγή δίσκων. Έχει βραβευτεί κατ'επανάληψη απο πολλούς συλλόγους, ομίλους, ιδρύματα και πολιτιστικούς φορείς για την προσφορά του στην παράδοση του τόπου μας.Χαρακτηριστικά

Γιώργος Βιτώρος

960-219-094-9
197
Λαογραφία
14x21 εκ.
Λίστα με όλα τα σχόλια:
Δεν υπάρχουν σχόλια προς το παρόν.

Παρακαλούμε κάντε κάποια πρόταση για το προϊόν :

Επικοινωνία

Εκδόσεις ΚΑΛΕΝΤΗ
Λεωφ. Βουλιαγμένης 76
16777 Ελληνικό
E-mail: info@kalendis.gr
Τηλέφωνα: 210.96.38.790
                  210.36.01.551
Fax :          210.96.38.791

Log in

create an account

fb iconLog in with Facebook

fb iconLog in with Facebook