Έφυγε από τη ζωή ο Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας Μισέλ Σερ (1930-2019)
ΗΜ: | 0 ΣΧΟΛΙΑ

Σε ηλικία 89 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γάλλος φιλόσοφος, συγγραφέας και ακαδημαϊκός Μισέλ Σερ.

«Η διανόηση δεν αξίζει τίποτα αν το σώμα δεν έχει ταξιδέψει, αν η μύτη δεν έχει γευτεί μπαχαρικά από ξένους τόπους», έγραφε ο Σερ στο δοκίμιό του Les Cinq Sens το 1985, για το οποίο ένα χρόνο αργότερα τιμήθηκε με το λογοτεχνικό βραβείο Prix Médicis. Πρωτοπόρος της διανόησης, ενδιαφέρθηκε για περιβαλλοντικά ζητήματα πολύ πριν αυτά ενταχθούν στον δημόσιο διάλογο και προέβλεψε τις βαριές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η τεχνολογία στη σύγχρονη κοινωνία, αν και δήλωνε αισιόδοξος. Η αισιοδοξία ήταν άλλωστε κάτι που χαρακτήριζε γενικότερα τη σκέψη του.

Το 1990 εξελέγη στη Γαλλική Ακαδημία, όπου όμως δεν δέχθηκε την παραδοσιακή τελετή με το ξίφος, ως «σημάδι ειρήνης».

Ο Σερ έγραψε πάνω από 80 έργα στη διάρκεια της ζωής του, και μάλιστα το πιο πρόσφατο κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο (Morales espiègles). Ίσως το πιο γνωστό του έργο είναι το Petite Poucette του 2012, το οποίο πούλησε κοντά στα 300.000 αντίτυπα. Σε αυτό, ο Γάλλος φιλόσοφος αναλύει το πώς η τεχνολογική επανάσταση έχει επιφέρει σημαντικές πολιτικές, κοινωνικές και ψυχολογικές αλλαγές στον κόσμο. Στη χώρα μας κυκλοφόρησε με τον τίτλο Η κοντορεβιθούλα (μτφρ. Δημήτρης Ποταμιάνος, Εκδόσεις Ποταμός, 2013).

Στα ελληνικά έχουν κυκλοφορήσει επίσης τα βιβλία του: Καιρός των κρίσεων (μτφρ. Λαοκρατία Λάκκα, Εκδόσεις Καλέντης, 2011), Το παράσιτο(μτφρ. Νίκος Ηλιάδης, Εκδόσεις Σμίλη, 2009) και Το φυσικό συμβόλαιο (μτφρ. Γιώργος Φαράκλας, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2002).

Πηγή: diastixo.gr

Leave a reply