Το βιβλίο του Κώστα Χαραλά «Πιο όμορφος κι από σένα» (2019) υποψήφιο για Κρατικό Βραβείο
ΗΜ: | 0 ΣΧΟΛΙΑ

Η ευφάνταστη περιπέτεια του Αμαζονίου που έγραψε ο Κώστας Χαραλά, συγγραφέας με σημαντικές διακρίσεις, βρέθηκε στις Βραχείες λίστες των Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου 2020, στην κατηγορία «Παιδικό Λογοτεχνικό Βιβλίο».

Το εισαγωγικό σημείωμα της υπεύθυνης έκδοσης του βιβλίου Β. Τζόκα:

Η ΜΗΧΑΝΉ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΚΈΣ ΜΗΧΑΝΈΣ

Η περιπέτεια αυτού του βιβλίου μάς ταξιδεύει μακριά, στη ζούγκλα του Αμαζονίου – ακούμε τους ήχους της καθώς βυθιζόμαστε στον σμαραγδένιο κόσμο της, με τις πυκνές φυλλωσιές της σχεδόν να μας αγγίζουν. Εκεί, όπου η φύση αφθονεί και έχει τους δικούς της κανόνες, θα εμφανιστεί η ανθρώπινη επιβολή. Οι ήρωες, δύο παπαγάλοι που δρουν ανθρώπινα και δύο επιστήμονες που χάνουν την ανθρώπινη ταυτότητά τους, είναι φανταστικοί. Οι παράλληλες ιστορίες τους, όμως, μας γυρίζουν πίσω στον χρόνο, σε μια εποχή που είναι πραγματική όσο και οδυνηρή, στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Μεγάλος Πόλεμος (1914-1918) υπήρξε η σύρραξη μεταξύ των δυνάμεων της Βρετανικής και της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, επίσης των χωρών που συνασπίστηκαν με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Η σφοδρή, πολύνεκρη αναμέτρηση στα χαρακώματα, που άπλωσε τη σκιά της και σε άλλες ηπείρους πέρα από την Ευρώπη κι άλλαξε τον παγκόσμιο χάρτη, δεν άφησε ανέγγιχτη την Ελλάδα.
Ο πόλεμος έληξε με τη νίκη των δυνάμεων της Αντάντ, αφήνοντας πίσω του εκατομμύρια νεκρούς, σηματοδοτώντας ωστόσο τη δημιουργία της Κοινωνίας των Εθνών (1919). Την προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων της ανθρωπότητας και τη διασφάλιση της ειρήνης ματαίωσε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος που ακολούθησε. Ο κόσμος θα ξαναζούσε τη φρίκη.
Εκατό χρόνια μετά, η επανάληψη της Ιστορίας μοιάζει αέναη. Το ίδιο αέναη είναι και –πρέπει να είναι– η προσπάθεια του ανθρώπου για ειρήνη. Και αυτό το βιβλίο, μέσα σε όλα τα σημαντικά που έχει να πει, εκεί οδηγεί τη σκέψη μας.
Σήμερα, με την ανυπολόγιστη καταστροφή του Αμαζονίου, του «πνεύμονα του πλανήτη» και υπό την απειλή της κλιματικής αλλαγής, είναι αναγκαίο όσο ποτέ να διαφυλάξουμε ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί, το περιβάλλον και να υπερασπιστούμε τη Ζωή.
Η περιπέτεια αυτού του βιβλίου ξεκινά από ψηλά για να καταλήξει κάπου βαθιά, γιατί η ομορφιά βρίσκεται μέσα μας και μέσα της κλείνει την ομορφιά όλου του κόσμου. Κυρίως των αντιθέσεών του.