Η Τίνα Πλυτά, σε α’ πρόσωπο, στο «Κ» της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ
ΗΜ: | 0 ΣΧΟΛΙΑ

Η Τίνα Πλυτά, σε α’ πρόσωπο, στο «Κ» της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

«Η Αυτοκρατορία των Λύκων», που επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντη, σε νέα μετάφραση της Τίνας Πλυτά, εγγυάται μια εξαιρετική πλοκή, μια βουτιά στην ιστορία της Τουρκίας και ένα τέλος που κόβει την ανάσα. Η μεταφράστρια του βιβλίου Τίνα Πλυτά μάς μεταφέρει στην τουρκική κοινότητα του Παρισιού και μας συστήνει τον κόσμο του Ζαν-Κριστόφ Γκρανζέ:

«Παθιασμένοι πρωταγωνιστές, αστυνομικοί αλλά και φονιάδες, με προσωπικότητα που αποκαλύπτεται σιγά σιγά. Πλοκή που εξελίσσεται γραμμικά ‒ μέχρι την πρώτη ανατροπή. Ύστερα σπάει, ελίσσεται, ανοίγεται σε παράλληλες κατευθύνσεις, συμπλέκεται, ώσπου να οδηγήσει τον αναγνώστη στην αποκάλυψη του μυστηρίου. Μια αποκάλυψη απρόσμενη, ευφάνταστη, κάποτε σοκαριστική.

Ένας συγγραφέας που μας ταξιδεύει σε τόπους άγνωστους και δυσπρόσιτους, που βουτά στο μυστήριο της ανθρώπινης ψυχής. Οι χαρακτήρες ζωντανεύουν. Οι περιγραφές είναι αριστοτεχνικά παραστατικές. Κάθε λεπτομέρεια έχει υφανθεί με δεξιοτεχνία και προσοχή. Το παζλ της υπόθεσης προ(σ)καλεί τον αναγνώστη να βουτήξει ακόμη βαθύτερα στους μαιάνδρους της ιστορίας, να αφεθεί στη φαντασία του Γκρανζέ που θα τον οδηγήσει στο πιο εντυπωσιακό τέλος που θα μπορούσε κανείς να συλλάβει.

Ο γάλλος συγγραφέας θεωρείται δικαίως ένας μετρ της ανατροπής και του σασπένς. Από τα Πορφυρά ποτάμια έως το ‘‘Τελευταίο κυνήγι’’, από το ‘‘Ελέησόν με’’ έως τον ‘‘Ταξιδιώτη δίχως αποσκευές’’, η υπογραφή του Γκρανζέ εγγυάται μια έξυπνη ιστορία, ενδιαφέροντες χαρακτήρες, απόκοσμες καταστάσεις, εκπλήξεις και ανατροπές».