Σεμινάριο στον Πολυχώρο των Εκδόσεων Καλέντη: «Η αγάπη για τη γνώση και το διάβασμα» – Σχολείο για γονείς, Επιστημονικά υπεύθυνες: Αθηνά Καρατζά & Ιωάννα Μικρογιαννάκη
ΗΜ: | 0 ΣΧΟΛΙΑ

Σχολείο για γονείς
Συνάντηση με θέμα:
«Η αγάπη για τη γνώση και το διάβασμα»

Εισηγήτρια: Αθηνά Καρατζά, Δρ Κοινωνιολογίας
Επιστημονικά υπεύθυνες:Αθηνά Καρατζά & Ιωάννα Μικρογιαννάκη

«Η αγάπη για τη γνώση και το διάβασμα» – Σχολείο για γονείς

 

Το Σχολείο για γονείς είναι ένας κύκλος σεμιναρίων που απευθύνεται σε γονείς καθώς και σε άμεσα ενδιαφερόμενες-ους (π.χ. εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς κ.ά.) που επιδιώκουν να αποκτήσουν βασικές γνώσεις και δεξιότητες που δύνανται να υποβοηθήσουν την αγάπη των μαθητριών/μαθητών για το διάβασμα. Γιατί αυτή η «κλίση» προς την επιτυχημένη σχολική επίδοση, τη φιλαναγνωσία κ.λπ. δεν είναι μια έμφυτη διάθεση, ένα «χάρισμα», ένα «ταλέντο» αλλά μια καλλιεργημένη, επίκτητη (μέσα από τις συνθήκες ζωής του παιδιού) ικανότητα που ενθαρρύνεται, δουλεύεται και αναγνωρίζεται από τους σημαντικούς Άλλους του παιδιού.

Υποδεικνύοντας τι δεν πρέπει να κάνουν και τι ωφελεί πραγματικά τα παιδιά για να αγαπήσουν το διάβασμα και τη γνώση, στο Σχολείο για γονείς, στόχος είναι, μέσα από την επισήμανση βασικών θεωρητικών αρχών, την παράθεση παραδειγμάτων, τη διενέργεια βιωματικών ασκήσεων και τη συζήτηση, να δοθούν στους γονείς πρακτικές οδηγίες (καθώς και προσωποποιημένες συμβουλές, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των συμμετεχόντων) που θα τους βοηθήσουν να συνεργαστούν αρμονικά με τα παιδιά τους, προκειμένου να τα υποστηρίξουν αποτελεσματικά τόσο στη σχολική τους διαδρομή (και, κατ’ επέκταση, στη σχολική τους επίδοση) όσο και, γενικώς, στη ζωή τους.

Σάββατο, 07-10.10.2023 & Κυριακή 08.10.2023~11:30-13:30
Χώρος εκδηλώσεων των Εκδόσεων Καλέντη

(Λεωφ. Βουλιαγμένης 76, Τ.Κ. 16777, Ελληνικό – Μετρό, σταθμός Ελληνικού)

 

Η αγάπη για τη γνώση και το διάβασμα

Ημέρα 1η: Η καλλιέργεια της αγάπης για τη γνώση

Πώς καλλιεργείται η αγάπη για τη γνώση και το διάβασμα ~ Η επίδραση της οικογένειας στη σχέση του παιδιού με τη γνώση ~ Η οργάνωση της καθημερινότητας ~ Τι χρειάζεται να μαθαίνουμε από το σπίτι ~ Η προετοιμασία & το διάβασμα για το Σχολείο ~ Οι εξωσχολικές δραστηριότητες & ο «ελεύθερος» χρόνος ~ Οι γονείς ως πλοηγοί πολιτισμού (πώς διαβάζουμε ένα εξωσχολικό βιβλίο, πώς παρακολουθούμε μια θεατρική παράσταση/μια κινηματογραφική ταινία/μια μουσική συναυλία, πώς επισκεπτόμαστε ένα μουσείο)

Ημέρα 2η: «Ευτυχισμένα» και «πετυχημένα» παιδιά

Η κατανόηση των «φυλακών της παιδικής ηλικίας» των γονέων ~ Η εκμάθηση των κοινωνικών ρόλων, οι κοινωνικές προσδοκίες και τα στερεότυπα ~ Η σημασία της αυτονομίας και της ατομικής ευθύνης για την πετυχημένη διαπαιδαγώγηση ~ Τρόποι αρμονικής επικοινωνίας των γονέων με τα παιδιά ~ Οι έπαινοι και οι τιμωρίες ~ Η καλλιέργεια συναισθηματικών δεξιοτήτων

Κόστος συμμετοχής: Αντί συμμετοχής, απαιτείται η αγορά βιβλίων των Εκδόσεων Καλέντη αξίας 48€.
Σημειώνεται ότι όσες-όσοι παρακολουθήσουν τη συνάντηση/διάλεξη μπορούν να λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης εφόσον το επιθυμούν.
Για δηλώσεις συμμετοχής και για περισσότερες πληροφορίες για προκράτηση θέσεων, στείλετε μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail) στο karatza.seminars@yahoo.com ή στο info@kalendis.gr με θέμα «Σχολείο για γονείς». Η προεγγραφή μέσω e-mail είναι απαραίτητη για τη συμμετοχή στο σεμινάριο.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Η Αθηνά Καρατζά είναι διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, πτυχιούχος Φιλοσοφικής Σχολής και υπήρξε διδάσκουσα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Επίσης, είναι υπεύθυνη Σύνταξης του επιστημονικού περιοδικού Κοινωνικές Επιστήμες, συνεργάτις της ΑΣΠΑΙΤΕ και επιμελήτρια επιστημονικών δοκιμίων. Το 2022, υπήρξε εισηγήτρια του κύκλου σεμιναρίων με τίτλο: «Ένα σχολείο… ανάποδα» σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ενώ έχει πραγματοποιήσει σειρά διαλέξεων με αντικείμενο τις εκπαιδευτικές ανισότητες και τη σχολική επίδοση σε γονείς και εκπαιδευτικούς.
Η Ιωάννα Μικρογιαννάκη είναι εκπαιδευτικός, με μεταπτυχιακές σπουδές στις Επιστήμες της Αγωγής, στον τομέα Αναλυτικά Προγράμματα και Θεωρία της Παιδείας. Έχει πολυετή διδακτική εμπειρία σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με πολυποίκιλο επιμορφωτικό έργο και εμπειρία στο σχεδιασμό και την υλοποίηση καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Εργασίες της έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων και έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα σχετικά με τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα. Τα τελευταία χρόνια, έχει αναλάβει θέση ευθύνης στην εκπαίδευση και είναι Διευθύντρια στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Αλίμου.
Follow us on Facebook => www.facebook.com/storiesbyathina {Stories by Athina