Ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Σπούδασε γραφίστας στο Κέντρο Τεχνολογικών Εφαρμογών (Κ.Τ.Ε.) στην Αθήνα όπου αποφοίτησε το 1976. Από το 1993 βυθίζεται στο μαγικό κόσμο του παιδικού βιβλίου. Πήρε μέρος σε εκθέσεις εικονογράφων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως της Μπολόνια, του Τόκιο, του Βελιγραδίου, της Μπρατισλάβα και της Αθήνας. Το 1993 πήρε το 1ο βραβείο στη διεθνή έκθεση εικονογράφων της Τεχεράνης. Το 1994 πήρε το 1ο βραβείο αφίσας για τα 25 χρόνια του κύκλου του ελληνικού παιδικού βιβλίου. Το 1998 αναγράφεται στον τιμητικό πίνακα της ΙΒΒΥ (Διεθνής οργάνωση βιβλίων για τη νεότητα) για το βιβλίο του «Ο αρκούδος Αρθούρος». Το 1999 πήρε το κρατικό βραβείο εικονογράφησης, για το βιβλίο της Μάνιας Καπλάνογλου «Οι πειρατές της Λιμνοχώρας». Την ίδια χρονιά πήρε το 1ο βραβείο εικονογράφησης από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, για το βιβλίο του Α. Παπαδιαμάντη, «Τα Χριστούγεννα του τεμπέλη» και το 3ο βραβείο εικονογράφησης εξωφύλλου, στην Τεχεράνη, για το βιβλίο της Τόνιας Χατζηδάκη «Ο πειρατής με τ’ αλλιώτικα μάτια». Το 2002, ήταν υποψήφιος της Ελλάδας για το βραβείο Άντερσεν στην εικονογράφηση.
Ο ΦΕΝΤΕΡΙΚΟ ΑΠΕΛ γεννήθηκε στη Ρώμη το 1979. Έκανε το διδακτορικό του στην Ιταλική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα της Ρώμης, όπου εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στην Παιδική Λογοτεχνία. Έχει δημοσιεύσει αρκετά δοκίμια με θέμα την επιστημονική φαντασία και γενικότερα το φανταστικό. Εκτός από την ενασχόλησή του με την εικονογράφηση, γράφει βιβλία. Το μυθιστόρημά του για τον Μέγα Αλέξανδρο (“Le memorie di Alessandro”) ήταν ένα από τα τρία προτεινόμενα βιβλία για το Βραβείο Cento 2009.
*** Premio Strega Ragazze e Ragazzi 2017
*** Premio Letteratura per Ragazzi di Cento 2017
***Premio Nazionale Un Libro per l’Ambiente 2016
*** Premio Edebé de Literatura Infantil y Juvenil 2013
O ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΣΠΡΟΜΟΥΡΓΟΣ ξεκίνησε ως γραφικός σχεδιαστής. Τα τελευταία 20 χρόνια έχει συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους ως art director και έχει εικονογραφήσει για περιοδικά και διαφημιστικές εταιρείες. Έχει σχεδιάσει cd για επώνυμους Έλληνες καλλιτέχνες, τίτλους σειρών για την τηλεόραση και το θέατρο. Τα τελευταία 15 χρόνια έχει εικονογραφήσει δεκάδες παραμύθια. Επιμελήθηκε ηλεκτρονικά τις στολές της Νέας Ολυμπιακής Εταιρείας. Διδάσκει εικονογράφηση σε παιδιά καθώς και σε επαγγελματικές σχολές. Με έργα του έχει συμμετάσχει σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις.
Η ΕΛΙΖΑ ΒΑΒΟΥΡΗ γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τα Τμήματα Οπτικής Επικοινωνίας & Διαφήμισης και Ζωγραφικής της Σχολής Βακαλό. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 1994 συνεργάζεται με διάφορα περιοδικά και εκδοτικούς οίκους, ενώ έχει εικονογραφήσει περισσότερα από ογδόντα βιβλία. Το 2005 και το 2010 ήταν υποψήφια για το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης. Από το 2012 ζει και εργάζεται στη Γερμανία.
Η ΡΑΝΙΑ ΒΑΡΒΑΚΗ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δασκάλους τους Δημήτρη Μυταρά, Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη και Νίκο Κεσσανλή. Από το 1978 ασχολήθηκε επαγγελματικά με την εικονογράφηση, καλύπτοντας ένα ευρύ πεδίο εκδοτικών αναγκών σε περιοδικά, εφημερίδες, διαφημιστικά έντυπα και περισσότερα από 150 βιβλία όλων των κατηγοριών (αρχαίων κλασικών, λαογραφικά, θρησκευτικά, συλλεκτικά, εκπαιδευτικά, επιστημονικά, ποιητικές συλλογές, κλασικής και σύγχρονης παγκόσμιας λογοτεχνίας και παιδικά). Η έμφυτη κλίση της στην παιδική λογοτεχνία την οδηγεί να της αφιερωθεί σχεδόν ολοκληρωτικά. Η αγνή και χωρίς πρόθεση εντυπωσιασμού τεχνική της κερδίζει την παιδική ψυχή, ενώ ταυτόχρονα γίνεται αντικείμενο μελέτης των ειδικών. Έως τώρα έχουν εκδοθεί περισσότερα από 60 βιβλία για παιδιά με εικονογραφήσεις της. Υπήρξε συνεργάτης του περιοδικού «Συνεργασία» και συμμετέχει σε εκπαιδευτικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εικονογραφήσεις της και κατασκευές εμπνευσμένες από την παιδική λογοτεχνία έχουν παρουσιαστεί σε ατομική έκθεση στα Τρίκαλα και σε πολλές ομαδικές στην Αθήνα και στην Κύπρο. Ο Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου τής απένειμε έπαινο το 2003. Βιβλία με εικονογραφήσεις της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και στα ισπανικά. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, στη Γερμανία, στις ΗΠΑ και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.
Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΕΡΟΥΤΣΟΥ γεννήθηκε στην Πάτρα. Μεγάλωσε στην Νέα Υόρκη των ΗΠΑ και στο Μόντρεαλ του Καναδά. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ (Concordia University of Montreal). Από το 1982 ζει μόνιμα στην Αθήνα και εργάζεται ως εικονογράφος παιδικών βιβλίων. Έχει συνεργαστεί με πολλούς εκδοτικούς οίκους και έχει στο ενεργητικό της περισσότερα από ογδόντα πέντε βιβλία. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει ασχοληθεί επίσης επαγγελματικά με τη φωτογραφία, τη ζωγραφική και τη σκηνογραφία για τηλεόραση και θέατρο. Είναι κάτοχος του Κρατικού Βραβείου Εικονογράφησης 2009.
Η ΜΥΡΤΩ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Είναι ζωγράφος και εικονογράφος. Έχει παρουσιάσει τέσσερις ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και έχει συμμετάσχει σε δώδεκα ομαδικές. Έχει βραβευθεί για τις εικονογραφήσεις της στα βιβλία «Ιστορίες για παιδιά» του Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ, «Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο» του Αντώνη Παπαθεοδούλου, «Αν κάθε μέρα» του Αντώνη Παπαθεοδούλου, «Ο Φύλλος» της Έλενας Γλωσσιώτη, «Οι Αγώνες του Σκορπιού» της Maggie Stiefvater, «Ο δρόμος για το Αλταμόν» της Gabrielle Roy, «Το δέντρο του μικρού μας κόσμου» της Καλλιόπης Στάρα και «Οι πιο ωραίοι θησαυροί» του Αντώνη Παπαθεοδούλου. Το 2015 διακρίθηκε με αναγραφή στους τιμητικούς πίνακες της ΙΒΒΥ για την εικονογράφηση του βιβλίου «Το νησί της Ροδιάς» του Μάνου Κοντολέων.
Συμμετείχε στη δημιουργία του ηλεκτρονικού περιοδικού για την παιδική λογοτεχνία Το παπάκι στην μπανιέρα, μέρος του οποίου δημοσιεύτηκε στην BookPress.
Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΟΣ γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κουτσελιό Ιωαννίνων. Ασχολήθηκε για μια δεκαετία με το κινούμενο σχέδιο και εργάστηκε στον χώρο της διαφήμισης. Έζησε στο Λονδίνο και συνεργάστηκε με τη Warner Bros για την παραγωγή της ταινίας Space Jam, ενώ έλαβε μέρος και σε άλλες κινηματογραφικές ταινίες κινουμένου σχεδίου. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ασχολήθηκε με την εικονογράφηση του παιδικού βιβλίου, που ήταν και το μεγάλο του όνειρο. Είναι ο υποψήφιος εικονογράφος της Ελλάδας για το Βραβείο Άντερσεν 2018.
Η ΣΑΝΤΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ζει και εργάζεται στη Λάρνακα. Είναι παντρεμένη και έχει δύο κόρες. Σπούδασε γραφικές τέχνες και από το 2004 εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας εικονογράφος. Το 2008 και 2009 πήρε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό εικονογράφησης που προκήρυξε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Παιδικού-Νεανικού Βιβλίου, ενώ το 2009 και το 2010 έλαβε το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου. Είναι η εικονογράφος που εκπροσωπεί την Κύπρο στην Τιμητική Λίστα του ΙΒΒΥ 2012. Παράλληλα ασχολείται και με τη συγγραφή όπου έχει επίσης βραβευτεί.
Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΖΑΦΕΙΡΗ γεννήθηκε το 1988 στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στο Βόλο. Από πολύ μικρή ηλικία εκδήλωσε την αγάπη της για τα πινέλα, τα χρώματα και τη ζωγραφική. Το 2010 αποφοίτησε από το Τμήμα Γραφιστικής του Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Μέσα από τα εργαστήρια της σχολής ανακάλυψε τη μαγεία της οπτικής επικοινωνίας και της εικονογράφησης. Στη συνέχεια παρακολούθησε το Σεμινάριο Εικονογράφησης Παιδικού Βιβλίου στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ). Από το 2013 ασχολείται επαγγελματικά με την εικονογράφηση παιδικού βιβλίου, ταξιδεύοντας μέσα από λέξεις που γίνονται ιστορίες και δημιουργώντας κάθε φορά έναν διαφορετικό κόσμο φτιαγμένο για παιδιά.
Ο ΚΩΣΤΑΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι εικονογράφος, designer, καλλιτέχνης και τυπογράφος. Το έργο του καλύπτει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, εστιάζοντας στην εικόνα και την απόδοσή της. Έχει συνεργαστεί με πολλούς εκδοτικούς οίκους, δημιουργικά γραφεία, εταιρείες και συμμετείχε σε προσωπικά και συλλογικά καλλιτεχνικά project για τα οποία έχει λάβει κατά καιρούς αρκετά βραβεία.
Η ΒΑΝΕΣΣΑ ΙΩΑΝΝΟΥ γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον Δημήτρη Μυταρά. Εργάστηκε στον χώρο της διαφήμισης ως Junior Art Director. Παράλληλα με τις εικονογραφήσεις βιβλίων, διδάσκει σε παιδιά δημοτικού ως εικαστικός. Το 2012 διακρίθηκε με έπαινο από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ΙΒΒΥ).
Η ΛΙΛΑ ΚΑΛΟΓΕΡΗ σπούδασε 3Danimation, ενώ το 2002 αποφοίτησε από το UCE στο Birmingham με ΜΑ στην Οπτική Επικοινωνία. Από τότε εργάζεται ως εικονογράφος στον χώρο των εκδόσεων και του παιδικού βιβλίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η δουλειά της έχει τιμηθεί με έπαινο στα βραβεία ΕΒΓΕ. www.lilakalogeri.com
Η ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΑΠΑΤΣΟΥΛΙΑ γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και Σκίτσο, Εικονογράφηση και Γελοιογραφία στο Εργαστήρι του Σπύρου Ορνεράκη. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές καλλιτεχνικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει διοργανώσει εργαστήρια ζωγραφικής για παιδιά. Έχει στο ενεργητικό της πολλές εικονογραφήσεις βιβλίων, που προτάθηκαν αρκετές φορές για βράβευση, καθώς και συνεργασίες με περιοδικά που απευθύνονται σε παιδιά.
Η ΚΕΛΛΥ ΜΑΤΑΘΙΑ ΚΟΒΟ γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε Graphic Design και Εικονογράφηση στο Neri Bloomfield Academy of Art and Design, στη Χάιφα του Ισραήλ. Εκτός από τη ζωγραφική και τη φωτογραφία, ασχολείται επί δεκαετίες με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων και έχει συνεργαστεί με αρκετούς συγγραφείς, μεταξύ των οποίων ο Ευγένιος Τριβιζάς, η Σοφία Μαντουβάλου, η Μάρω Λοΐζου, η Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, η Σίσσυ Καπλάνη κ.ά. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Εικονογράφησης του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για την εικονογράφηση του βιβλίου «Η νύχτα τρέχει να συναντήσει την ημέρα» της Μάρως Λοΐζου (Εκδόσεις Καλέντη, 1988), επίσης για το ίδιο βιβλίο έχει αναγραφεί στον Τιμητικό Πίνακα της IBBY – International Board On Books For Young People, ενώ η εικονογράφησή της για το βιβλίο της Σοφίας Μαντουβάλου «Η κότα που έγινε αβγό» (Ελληνικά Γράμματα, 2004) διακρίθηκε με Έπαινο από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.
Η ΑΙΜΙΛΙΑ ΚΟΝΤΑΙΟΥ γεννήθηκε το 1984 στο Ηράκλειο Αττικής. Ζωγραφίζει από παιδί, διαβάζει, τραγουδάει, παίζει μουσική και βλέπει πολλά κόμικς και ταινίες. Αγαπημένος της ήρωας είναι ο Πίτερ Παν γιατί δε μεγαλώνει ποτέ. Αυτός ήταν και ο λόγος που η παιδική εικονογράφηση την κέρδισε από την αρχή. Μέσα από τη δουλειά της μπορεί να δημιουργήσει έναν κόσμο δικό της, στον οποίο μπορεί να παραμείνει για πάντα παιδί.
Αποφοίτησε με έπαινο από τη σχολή του ΑΚΤΟ στην Αθήνα, στο τμήμα του κόμικς και έχει διακριθεί με το Β’ Βραβείο νέων ταλέντων του περιοδικού «9» της Ελευθεροτυπίας.
Έχει εικονογραφήσει περισσότερα από σαράντα βιβλία και κάθε φορά που μία καινούρια ιστορία έρχεται στα χέρια της έχει τον ίδιο ενθουσιασμό και την ίδια χαρά με την πρώτη της ζωγραφιά.
Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις εικονογράφησης.
Το 2013, εικονογράφησή της συμπεριελήφθη στο ημερολόγιο της Παγκόσμιας Βιβλιοθήκης Νέων Μονάχου (Internationale Jugendbibliothek, Muenchen), Arche Kinder Kalender 2013.
Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗΣ γεννήθηκε το 1960 στη Ρόδο. Από το 1985 είναι πολιτικός γελοιογράφος σε αθηναϊκές εφημερίδες και συνεργάτης σε περιοδικά. Από το 2007 ξεκίνησε τη συνεργασία του με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος. Από το 2005 συνεργάζεται με το Courrier International και από το 2006 με το Cagle Cartoons Inc. Έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει κερδίσει σημαντικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το Grand Prix στην 7η Biennale της Τεχεράνης, Ιράν 2005, το Gran Premio Internationale Scacchiera στην 37η Umoristi a Marostica, Ιταλία (2005), το Πρώτο Βραβείο CURUXA 2005 στη διεθνή έκθεση γελοιογραφίας του Μουσείου Χιούμορ του Fene, La Coruna – Ισπανία, το Πρώτο Βραβείο στην παγκόσμια έκθεση γελοιογραφίας του Knokke-Heist, Βέλγιο (2003), το Τρίτο Βραβείο στο World Press Cartoon, Sintra, Πορτογαλία (2006) και το (2007). Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και του ΑΙΣΩΠΟΥ. Το 2001 ξεκίνησε η συνεργασία του με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για την εικονογράφηση βιβλίων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Έχει τιμηθεί με δύο βραβεία εικονογράφησης παιδικού βιβλίου: το Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (2002) για το βιβλίο του Χρήστου Μπουλώτη «Η ακρίδα με τα κόκκινα γοβάκια» από τις εκδόσεις Μίνωας, και το βραβείο ΕΒΓΕ εικονογράφησης το 2005. Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Συντακτών από το 1993 καθώς και ιδρυτικό μέλος και γραμματέας της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων.
Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1992 και σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Δούλεψε στο Παρίσι για ένα διάστηµα, πάνω σε εικαστικές εφαρµογές της αρχιτεκτονικής, στον µουσειακό κυρίως χώρο. Η αγάπη του για το σχέδιο και τις γραφικές τέχνες τον oδήγησε το 2015 στον χώρο της εικονογράφησης και των εκδόσεων, µε το παιδικό βιβλίο να τον συναρπάζει ακόµα περισσότερο κι από όταν ήταν ο ίδιος παιδί.
Η ΠΕΤΡΟΥΛΑ ΚΡΙΓΚΟΥ ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Οι σπουδές της στις Καλές Τέχνες την οδήγησαν στο να ασχολείται, σχεδόν αποκλειστικά τα τελευταία δέκα χρόνια, με την εικονογράφηση. Έχει δημιουργήσει το “Little Rocks”, ένα μικρό brand που ειδικεύεται στην εφαρμοσμένη τέχνη, παραγωγή και διάθεση μοναδικών αντικειμένων και t-shirt οικολογικού χαρακτήρα, με σχέδια δικής της δημιουργίας (www.littlerocksdesigns.com).
Η ΕΦΗ ΛΑΔΑ γεννήθηκε σ’ ένα μικρό χωριό της Αχαΐας στην Πελοπόννησο. Έκανε την εικονογράφηση σε περισσότερα από 70 βιβλία και σε πολλά εξώφυλλα. Έλαβε μέρος σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μερικές από αυτές είναι: 15° Mostra internazionale d’illustrazione per l’infanzia – Bologna, υπό την αιγίδα του ΕΚΕΒΙ, με τίτλο «Ξυπόλητες εικόνες», 26th International Exhibition of Illustration – Sarmede, ατομική έκθεση ζωγραφικής στην Τεχνόπολη (Γκάζι), με τίτλο: «Παραμυθοπινελιές, Μια φορά κι έναν καιρό στην Αθήνα…», έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Παραμύθια κάτω από τις στέγες…» στον πολυχώρο Black Duck multiplarte. Έκανε τη σκηνογραφία για τη μουσική παράσταση, που ανέβηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, βασισμένη στο ιρλανδέζικο παραμύθι «Ο κούκος των Χριστουγέννων». Το 2011 συμμετείχε στην παγκόσμια έκθεση εικονογράφων BIBIANA, International House of Art for Children και το 2012 στην Art Gallery Nucleus, California, ομαδική έκθεση για φιλανθρωπικό σκοπό.
Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα ιταλικά, κορεατικά, ρωσικά και στα κινεζικά. Τo 2006 το βιβλίο της «Τις Κυριακές στο πάρκο…» προτάθηκε για το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης (βραχεία λίστα). Το 2009 της απονεμήθηκε το Βραβείο Εικονογράφησης από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ, και αναγράφηκε στον τιμητικό πίνακα της IBBY, για το βιβλίο «Η Βροχή των αστεριών», το οποίο ήταν υποψήφιο (βραχεία λίστα) στα Βραβεία Διαβάζω και στα Κρατικά Βραβεία 2009 (βραχεία λίστα).
Ήταν υποψήφια για το Astrid Lindgren Memorial Award 2011 και για το Hans Christian Andersen Award 2012. Επίσης είναι μέλος της επιτροπής Κρατικών Βραβείων.
Η Έφη Λαδά σε Α’ Πρόσωπο στο diastixo.gr
Η ΓΑΡΥΦΑΛΙΑ ΛΕΥΘΕΡΗ σπούδασε εικονογράφηση, κόμικς και κλασικό κινούμενο σχέδιο στη Σχολή Σκίτσου Ορνεράκη και Stop Motion Animation στο University of Glamorgan της Ουαλίας. Επίσης σπούδασε Επαγγελματική Μετάφραση στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Εργάστηκε σε ταινίες κινουμένου σχεδίου και πήρε μέρος σε πολλά φεστιβάλ και εκθέσεις. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την εικονογράφηση παιδικών και εκπαιδευτικών βιβλίων.
Η ΕΛΕΝΗ ΜΑΡΑΘΟΥ γεννήθηκε το 1968 και δεν αμφέβαλε ποτέ για το «τι θα γίνει όταν μεγαλώσει». Πτυχιούχος της Σχολής Βρεφονηπιαγωγών και της Ανωτάτης Γερμανικής Σχολής Καλών Τεχνών και Γραφιστικής, διακρίθηκε από πολύ νωρίς τόσο ως εικονογράφος διδακτικών βιβλίων και βραβευμένων παραμυθιών, όσο και ως καθηγήτρια εικαστικών σε διάφορους εκπαιδευτικούς οργανισμούς, δημόσιους και ιδιωτικούς. Σήμερα προσφέρει τις υπηρεσίες της στην Ελληνογαλλική Σχολή Αθηνών (Saint Paul) και στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίων Αναργύρων, όπου, εκτός από εικονογράφηση και γραφιστική, διδάσκει και την τέχνη της κούκλας, της μάσκας, του ψηφιδωτού και της μαριονέτας. Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε πολλές εκθέσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Η ΡΕΝΙΑ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΥ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Σπούδασε γραφιστική στον ΑΚΤΟ και εργάστηκε στα ατελιέ περιοδικών και εφημερίδων μεγάλης κυκλοφορίας. Το 2007, κερδίζοντας διετή υποτροφία στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου μόδας, ενώ παράλληλα συνέχισε να εργάζεται στον χώρο των περιοδικών. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις και η δουλειά της έχει φιλοξενηθεί σε αρκετά ελληνικά αλλά και ξένα καλλιτεχνικά sites. Από το 2015 ασχολείται αποκλειστικά με την εικονογράφηση, κυρίως παιδικών βιβλίων για εκδότες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και επιλέχθηκε ως υποψήφια στα World Illustration Awards 2017, στην κατηγορία του παιδικού βιβλίου.
Μένει σε ένα σπίτι κοντά στη θάλασσα, μερικά χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα, με τον σύζυγό της και τα παιδιά τους.
https://www.reniametallinouillustration.com
www.instagram.com/reniametallinou_illustration
https://www.facebook.com/reniamet.illustration
Η ΘΕΝΤΑ ΜΙΜΗΛΑΚΗ αποφοίτησε από το τμήμα ζωγραφικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, όπου και ασχολήθηκε παράλληλα με τις γραφικές τέχνες, τη χαρακτική και τα πολυμέσα. Συμμετείχε σε φεστιβάλ ψηφιακής τέχνης και σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διδάσκει εικαστικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και εικονογραφεί παιδικά βιβλία και εξώφυλλα λογοτεχνικών βιβλίων.
H ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΧΑ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και θεατρικό κοστούμι στο Edinburgh College of Art, Εδιμβούργο, Σκωτία.
Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει εικονογραφήσει πολλά βιβλία για παιδιά και εφήβους. Έχει κάνει σκηνικά και κοστούμια για θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ.
Έχει βραβευτεί για τη ζωγραφική και την εικονογραφική δουλειά της με το TigerCreate Adventure Book Competition Award 2015/2016, το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης 2008 και το Βραβείο Εικονογράφησης Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2008. Έχει επίσης αποσπάσει τον Έπαινο Ελληνικών Βραβείων Γραφιστικής και Εικονογράφησης (ΕΒΓΕ) 2008 και τον Έπαινο Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2004. www.mariabacha.com facebook page
Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΤΣΑΡΟΥΧΑΣ γεννήθηκε στην Αθήνα την 1η Ιανουαρίου του 1975. Σπούδασε Ζωγραφική και Γραφικές Τέχνες στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με δασκάλους τον Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη και τη Λεώνη Βιδάλη. Έκανε την πρώτη ατομική του έκθεση στην Αθήνα (2009), ενώ συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις με έργα ζωγραφικής, κατασκευές, καθώς επίσης με ταινίες video-art. Από τις συμμετοχές του στις διεθνείς εκθέσεις εικονογράφησης ξεχωρίζουν αυτές της Μπολόνια, της Μπρατισλάβα, του Βελιγραδίου και της Τιανζίν. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί περίπου πενήντα βιβλία για παιδιά και μεγάλους με δουλειές του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δύο από αυτά είναι συλλεκτικές εκδόσεις, ενώ τα τέσσερα είναι σε κείμενο του ίδιου.
Οι διακρίσεις του:
Τιμητικός Έπαινος του Ελληνικού Παραρτήματος της ΙΒΒΥ για το βιβλίο «Το μυστήριο της Ανομβρίδας» του Κώστα Χαραλά, 2003.
Α’ Βραβείο του Ελληνικού Παραρτήματος της ΙΒΒΥ για το βιβλίο «Η Χρυσούλα» της Λίλας Πατρόκλου, 2004.
Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης για το βιβλίο «Η Κοκκινοσκουφίτσα» σε διασκευή της Αργυρώς Κοκορέλη, 2004.
Αναγραφή στον τιμητικό πίνακα της ΙΒΒΥ για το βιβλίο «Η Κοκκινοσκουφίτσα» σε διασκευή της Αργυρώς Κοκορέλη, 2006.
Α’ Βραβείο του Ελληνικού Παραρτήματος της ΙΒΒΥ για το βιβλίο «Οι 12 Κοκκινοσκουφίτσες και ο Κουρδιστός Λύκος» του Χρήστου Μπουλώτη, 2007.
Υποψηφιότητα για το Βραβείο Άντερσεν, 2008.
Έπαινος ΕΒΓΕ για το βιβλίο «Ιστορίες για περίεργα παιδιά» του Χρήστου Μπουλώτη, 2010.
Α΄ Βραβείο ΕΒΓΕ για το βιβλίο «Ο ιπτάμενος δίσκος» του Ευγένιου Τριβιζά, 2012.
Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης για το βιβλίο «Ο Ιπτάμενος δίσκος» του Ευγένιου Τριβιζά, 2012.
Α΄ βραβείο ΕΒΓΕ για το βιβλίο «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων», 2013.
Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ γεννήθηκε στη Ρόδο όπου ζει. Από το 1971 εργάζεται ως πολιτικός σκιτσογράφος. Σήμερα συνεργάζεται με Το Βήμα της Κυριακής. Παράλληλα ασχολείται με την εικονογράφηση παιδικών κυρίως βιβλίων. Το 1976, σε σχετική έρευνα του Οίκου του Χιούμορ, του Gabrovo αναδείχτηκε ανάμεσα στους «100 καλύτερους σύγχρονους σκιτσογράφους». Έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπου βραβεύτηκε και έλαβε διακρίσεις. Η Διεθνής Επιτροπή Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) του απένειμε τιμητικό δίπλωμα για την εικονογράφηση, Σεβίλλη 1994. Το 1990 επιλέχτηκε, μαζί με άλλους 49 σκιτσογράφους, για την έκθεση “Karikatur-Europaiche Kunstler Der Gegenwart”, στο Μουσείο Wilhelm Busch, του Ανόβερου. Ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής στα Σκόπια το 1983, στην Κωνσταντινούπολη το 1993, και στη Ρόδο το 2001 και 2004. Το 2002, το βιβλίο του «Ρόδος 1309-1522, μια Ιστορία» τιμήθηκε από το CICOP- το Διεθνές Κέντρο για τη Διάσωση της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς. Έργα του βρίσκονται στο «Σπίτι του Χιούμορ και της Σάτιρας» στο Gabrovo, στην Πινακοθήκη Saklung Karikaturen στο Basel, της Ελβετίας, στο Μουσείο Wilhelm Busch, του Ανόβερου και σε ιδιωτικές συλλογές.
Η ΙΡΙΣ ΣΑΜΑΡΤΖΗ γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε γραφιστική και αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου-διακόσμηση στη Σχολή Βακαλό, όπου αποφοίτησε με υποτροφία. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια πάνω στην παιδική ζωγραφική και στη δραματική τέχνη στην εκπαίδευση. Συνεργάστηκε με τη Σχολή Βακαλό ως βοηθός καθηγητή στα μαθήματα σκηνογραφίας, product design και αρχιτεκτονικής διαμόρφωσης εσωτερικών χώρων (2001-2006). Από το 2003 διδάσκει εικαστικά σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα από το 2004 συνεργάζεται με εκδοτικούς οίκους για την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων. Βιβλία που έχει εικονογραφήσει έχουν βραβευτεί από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και από τα ΕΒΓΕ. Κέρδισε το Κρατικό Βραβείο 2012 για το βιβλίο «Οι καλοί και οι κακοί πειρατές» του Αντώνη Παπαθεοδούλου.
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ γεννήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1973. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Γραφιστικής της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Εργάστηκε ως σχεδιαστής κινουμένων σχεδίων για την Artoon, την Big Bang Toons και την Time Lapse Pictures στην παραγωγή ταινιών και σποτ για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Έχει γράψει ιστορίες για παιδιά και έχει εικονογραφήσει παιδικά παραμύθια και εκπαιδευτικά βιβλία.
Η ΤΖΟΥΛΙΑΝΑ ΣΟΥΕΪΝΙ μεγάλωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες και κατοικεί στο Πόρτλαντ του Όρεγκον. Η κατ’οίκον εκπαίδευση τής έδωσε τη δυνατότητα να απελευθερώσει τη φαντασία της και της επέτρεψε να ασχοληθεί με τα ενδιαφέροντά της, που είναι τα ζώα, η φύση και η ιστορία.
Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε σπουδές ζωγραφικής και νωπογραφίας στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών το 1986 με δασκάλους τους Γιάννη Μόραλη, Δημήτρη Μυταρά και Κωνσταντίνο Ξυνόπουλο. Από το 1988 έχει πραγματοποιήσει δεκαέξι ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, χαρακτικής και εικονογράφησης στην Ελλάδα και στη Γερμανία και έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές και διεθνείς εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί περισσότερα από εβδομήντα βιβλία για παιδιά και ενήλικες (ανάμεσά τους και συλλεκτικές εκδόσεις) με εικονογραφήσεις της πάνω σε κείμενα σύγχρονων συγγραφέων, όπως ο Χρήστος Μπουλώτης, η Άλκη Ζέη, η Φωτεινή Φραγκούλη, ο Παναγιώτης Κουσαθανάς, η Ζωή Βαλάση, η Λίλη Λαμπρέλλη, η Ιφιγένεια Μαστρογιάννη, η Ελένη Σαραντίτη. Έχει ερμηνεύσει εικαστικά ποίηση της Σαπφώς, της Κασσιανής και του Λόρκα και λογοτεχνία του Παπαδιαμάντη και του Άνιννου. Το 2010 εικονογράφησε την τετράτομη μυθολογία με τις αφηγήσεις του τραγουδοποιού μας Διονύση Σαββόπουλου. Από τις είκοσι μία ελληνικές ή και διεθνείς διακρίσεις που έχει αποσπάσει στον τομέα της εικονογράφησης, ως σημαντικότερες αναφέρονται τα Κρατικά Βραβεία του 2003, του 2007 και του 2010, τα βραβεία του ελληνικού τμήματος της ΙΒΒΥ για το 1995, 2005 και 2011, τα βραβεία εικονογραφημένου βιβλίου του 2006, 2008, 2011, 2012 του περιοδικού Διαβάζω, το βραβείο και ο έπαινος ΕΒΓΕ του 2007 και 2013, η Golden Pen και η Plaquette της Διεθνούς Μπιενάλε Βελιγραδίου 2005 και 2009, η ΒΙΒ Plaque Μπρατισλάβας 2001 και οι εκπροσωπήσεις της χώρας μας στους διεθνείς διαγωνισμούς Hans Christian Andersen 2004, Astrid Lindgren 2008 και BNF (Εθνικής Βιβλιοθήκης Γαλλίας) 2009.
- Συνέντευξη της Φωτεινής Στεφανίδη στον Απόστολο Πάππο για το elniplex.com
Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΙΚΚΟΥ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών το 2009. Από τότε εργάζεται ως εικονογράφος παιδικών βιβλίων. Το 2014 ολοκλήρωσε ένα μεταπτυχιακό στις Εικαστικές Τέχνες στις Βρυξέλλες και έπειτα μετακόμισε στην Κοπεγχάγη.
Η δουλειά της περιλαμβάνει παιδικά βιβλία και εικονογραφήσεις για περιοδικά και εξώφυλλα. Έχει συνεργαστεί με τους περισσότερους εκδοτικούς οίκους στην Ελλάδα καθώς και στο εξωτερικό. Κάποιες από τις συνεργασίες της ήταν με: Penguin Readers, Oxford University Press, Little Tiger, Flow MAgazine, Babbel, Callisto Media, American greetings, Barefoot Books, Princeton Architectural Press, Marie-Claire Magazine και Anthropologie. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται επίσης με την κεραμική.
Από το 2018 ζει στην Αθήνα και εργάζεται στο δικό της εργαστήριο στα Εξάρχεια. Περισσότερα: www.fotinitikkouillustration.com
Η ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΛΔΙΡΗ γεννήθηκε στη Ν. Αρτάκη Ευβοίας. Οι σπουδές της στη ζωγραφική ξεκινούν από την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βενετίας, στο ιστορικό εργαστήριο του Φουτουριστή Emilio Vedova, στη συνέχεια στο Β’ Εργαστήριο Χαρακτικής της ΑΣΚΤ Αθήνας και στο Εργαστήρι Γραφικών Τεχνών «Η Τέχνη του Βιβλίου». Η διαρκής αναζήτησή της γύρω από τη συγγραφή σε σχέση με την εικονογράφηση βιβλίων τα οποία απευθύνονται σε παιδιά την οδηγεί, το 2008, στην Αγγλία, στο Cambridge School of Arts, στο πλαίσιο μεταπτυχιακού προγράμματος, με την αρωγή του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Ελλάδος.
Από το 1997 εργάζεται ως καθηγήτρια καλλιτεχνικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και σε εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης. Από το 2010 έχει παρουσία στον συγγραφικό χώρο ως δημιουργός εικαστικών σειρών και βιβλίων για παιδιά. www.elenitsaldiri.gr
O ΑΝΤΟΝ ΤΖΟΝΑΤΑ ΦΕΡΑΡΙ (Μπρέσα, 1960) είναι ένας από τους πιο γνωστούς Ιταλούς εικονογράφους. Συνεργάζεται με τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους της Ιταλίας, ενώ πολλά βιβλία με δική του εικονογράφηση κυκλοφορούν στην Αμερική, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Βραζιλία και την Ιαπωνία. Το 2007 τιμήθηκε με το ιταλικό βραβείο Άντερσεν καλύτερου εικονογράφου της χρονιάς.
Ο ΤΖΑΝΛΟΥΚΑ ΦΟΛΙ (GIANLUCA FOLI) είναι Ιταλός εικονογράφος με διεθνή αναγνώριση. Έχει συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους, εφημερίδες, περιοδικά και εταιρείες σε όλο τον κόσμο.
Η εικαστική του προσέγγιση, η οποία βασίζεται στις κλασικές τεχνικές ζωγραφικής σε συνδυασμό με τη χρήση τεχνολογίας, του χάρισε σημαντικές διακρίσεις. Ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται ως εμμονικός ρυθμιστής των χρωμάτων, που αναζητά την τελειότητα.
Η ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε sketch, comic και cartoon στον ΑΚΤΟ και στη συνέχεια εξειδικεύτηκε στην εικονογράφηση παιδικών βιβλίων.
Έχει εικονογραφήσει περισσότερα από 30 βιβλία έως σήμερα και έχει συνεργαστεί με αρκετούς εκδοτικούς οίκους.
Τον Ιανουάριο του 2016 συμμετείχε σε έκθεση ζωγραφικής στη Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά, ενώ παράλληλα δίδασκε ζωγραφική σε ολιγομελή τμήματα για παιδιά.
Δημιουργεί φανταστικούς φίλους και ήρωες που ξεπηδούν μέσα από όμορφες ιστορίες και διαθέτει μια σειρά από δικά της σχέδια prints κ.ά. στο site της www.mariannafragouli.com.
Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ είναι αρχιτέκτονας, ιδρυτικό μέλος του δημιουργικού γραφείου we design με έδρα την Αθήνα. Σπούδασε αρχιτεκτονική και καλές τέχνες στις ΗΠΑ, στο Rhode Island School of Design και στο Harvard Graduate School of Design. Παράλληλα με την αρχιτεκτονική ασχολείται με τη ζωγραφική και την εικονογράφηση. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής στην Αθήνα και έχει εικονογραφήσει για το θέατρο, για βιτρίνες καταστημάτων, καθώς και παιδικά βιβλία.